Bij bepaalde producten is het mogelijk om zelf te kiezen voor digitaal of offset drukken. Een lagere oplage met spoed? Dan kies je voor digitaal drukken (print). Heb je juist een hogere oplage en wil je voor de laagste prijs gaan? Dan is offset meer geschikt. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen die twee?
Wat is het verschil tussen inkjet en ‘normale’ print? En is offset niet altijd beter en goedkoper? Boboh legt graag uit wat de voor- en nadelen van de verschillende technieken zijn. Het belangrijkste verschil tussen digitaal en offset drukken is dat er bij een digitale pers geen tussenkomst is van een fotografische plaat. Dat betekent dat je snel en flexibel zonder opstartkosten kunt drukken. In plaats van inkt op oliebasis maakt de digitale pers gebruik van toners. De kwaliteit komt steeds meer in de buurt van offsetdruk. Daarnaast kun je er dankzij digitaal printen ook voor kiezen om bijvoorbeeld omslagen te personaliseren (variabele data).
Inkjet printen
Er zijn twee manieren om digitaal te drukken. Oftewel, te printen. Een van die manieren is inkjet printen. Bij een inkjetprinter wordt er gebruikgemaakt van vloeibare inkt die wordt ‘gesproeid’ op het papier. Het voordeel? Het is verhoudingsgewijs voordeliger in prijs. De kwaliteit benadert offset en je kunt de normale offset papiersoorten gebruiken. Inkjet is snel én concurrerend aan offset tot ongeveer duizend exemplaren (bij boeken). Nadeel van inkjet printen is dat het niet watervast is. Bij wisselende temperaturen of hoge luchtvochtigheid bestaat kans op ‘waving’, een lichte golving in het papier. Tijdens het printen wordt papier warm, er wordt vocht onttrokken. Om waving te voorkomen wordt tegenwoordig direct na het printen weer vocht aangebracht. De printtechniek verschuift daarom steeds meer naar inkjet printen.
Toner printen
Dan is er nog toner print. Beduidend langzamer dan inkjet print, maar wel heel geschikt bij kleinere oplages tot ongeveer driehonderd exemplaren. Nadelig is wel dat de inkt mogelijk kan barsten bij het vouwen van het product. Voor omslagen is het daarom raadzaam om deze te voorzien van laminaat. De kwaliteit bij toner is net iets anders dan bij inkjet printen. Toner ligt namelijk iets meer op het papier, terwijl bij inkjet de inkt in het papier trekt.
HP indigo
Ook HP indigo valt onder printen. De kwaliteit van deze methode is misschien wel het beste van alle printmethodes. De vloeibare inkttechniek zorgt ervoor dat de kwaliteit het dichtst bij offset in de buurt komt. Nadeel is wel dat HP indigo duurder is dan printen met toner of inkjet.
Offset drukken
Dit is de traditionele drukmanier. Voor grote oplagen wordt nog altijd het meest voor deze technologie gekozen. Sterker nog, 75% van al het drukwerk is offset gedrukt. Hoe het werkt? Het proces begint met het maken van een drukplaat, meestal gemaakt van aluminium. De plaat bevat een negatief beeld van het te drukken ontwerp, met inktkanalen die corresponderen met de kleuren die gebruikt zullen worden. Op de plekken waar geen beeld komt wordt vettige inkt aangebracht die vochtafstotend is. De inkt zal zich dus alleen hechten aan de te bedrukken plekken.
Vervolgens wordt de plaat op een drukmachine bevestigd. De inkt wordt op de plaat gesmeerd en vervolgens overgebracht naar een rubberroller, die inkt op het papier aanbrengt. Voordelen van offset drukken zijn de uitstekende kwaliteit en de prijs bij grotere oplagen. Hoogwaardige offset drukkers maken gebruik van Sirocolor, waardoor de grootst mogelijke kleurweergave wordt bereikt in CYMK drukwerk.
Toch zijn er ook nadelen bij het offset drukken. Voor kleine oplagen is het relatief duur. Daarnaast is er kans op papierverspilling (door inschieten). Daarnaast zijn de levertijden over het algemeen langer dan bij print. Dat komt doordat gedrukte vellen nog gevouwen en vergaard moeten worden voor er een boek ontstaat.